The Sun House

E. Maxwell Fry, London, 1935

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The house viewed from Frognal Way 

    Download Original

  • The house viewed from Frognal Way    
  • Front elevation viewed from the south    
  • The lower terrace at entrance level    
  • The roof terrace    
  • The main staircase looking down to the main entrance    
  • The main staircase and ground floor hall    
  • View of the living room towards the fireplace    
  • View of the open plan living and dining room    
  • The main bedrom with its curved wall    
  • Mural by Hans Feibusch    
  • Mural by Hans Feibusch     
  • Mural by Hans Feibusch     
  • Site plan    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • External axonometric    
  • Sketch section showing the slope of the site    

Modernist house in reinforced concrete in Hampstead, north London

The design, arranged over four floors, is partially dictated by the steep sloping site.

The lower ground floor contains a garage and service room with access to the main entrance vestibule. Above is the main floor with a wide terrace covering the full length of the building, supported on steel columns and projecting over the garden loggia and entrance.

The living room and dining area occupy almost the whole length of the house creating an open plan entertaining area with views over London. The kitchen and maids room are carefully arranged and placed at the rear of the property ensuring there is no cross circulation.

The first floor consists of two large bedrooms and dressing room, all facing south to maximise views with the bathroom, maid's bedroom and sewing room placed at the back of the house. The roof is paved creating a terrace and roof garden with a service lift running the full height of building.

The construction is of reinforced concrete throughout, except for the steel columns that support the balconies, terraces and canopy. The smooth external finish was produced by using wall-board as shuttering and treating the surface afterwards with mechanical rubber. Finished in concrete paint, all railings are painted a pale green and the back wall of the loggia in grey.

Data

  • Begun: 1934
  • Completed: 1935
  • Sector: House
  • Address: 9 Frognal Way, Frognal, Hampstead, London, NW3 6XE, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more