Bristol Royal Infirmary

Charles Holden, Bristol , 1912

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View from the main road 

Architectural Review     Download Original

  • View from the main road    
  • View of facade from the south-east    
  • View of facade from the south    
  • View of facade from courtyard    
  • View of main ward    
  • The childrens ward     
  • The entrance hall    
  • View of corridor looking across the bridge    
  • The staircase    
  • Main ward floor plan    

Extension to hospital to provide extra wards plus an operating theatre and casualty department

The Bristol Infirmary required an extension, having outgrown its Marlborough Hill building. The project's brief prioritised the necessity to make the building well lit, well ventilated, well organised, and hygienically constructed.

The extension was built on a sloping site, its ground floor plan is a basic U-shape, with the wards filling the arms and circulation spaces in the centre.

The building has three stories: the ground floor comprises a casualty department, the first floor accomodates wards and departmental rooms, and the third has more wards and an operating theatre.

The austere style is conveyed largely by the continued use of Portland Stone.

The floors of the corridors, staircases and sanitary annexes are white marble terrazzo. The other floors are wax-polished teak. The doors are in a similar style, being patent flush hospital doors. The finishings lack mouldings for reasons of hygiene.

Data

  • Completed: Jun 1912
  • Sector: Healthcare
  • Address: Bristol Royal Infirmary , Upper Maudlin Street, Bristol , BS2 8HW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers