Wolverhampton Art Gallery

Purcell, Wolverhampton, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new addition sits between two buildings of markedly different character 

    Download Original

  • The new addition sits between two buildings of markedly different character    
  • Slanting truncated cones provide daylight and ventilation to the upper gallery space    
  • Smoked oak floors are supplied by Lindner    
  • The top-lit atrium links the new building with the existing gallery    
  • The gallery walls are finished in Armourcoat polished plaster    
  • Ground floor entrance with staircase to first floor    
  • The atrium, as seen from the mezzanine    
  • First floor walkways, with atrium roof    
  • Walkways and staircase in atrium    
  • First floor suspended walkway leads from old building to new touring exhibition gallery    
  • First floor cafe servery, with stairs up to seating area    
  • Staircase from servery to cafe seating    
  • Cafe seating area, above servery    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • Palette of materials    
  • The main facade has ground-level, storey-height glass with a terracotta rainscreen above    
  • The terracotta facade is arranged as horizontal courses with a bronzed aluminium strip every three layers    
  • The triangular scheme presents an entrance to an inner courtyard to the street    

Three-storey triangular extension to provide additional gallery and storage space, as part of the phased redevelopment of Wolverhampton Art Gallery

Rather than attempting to fit in with the two existing conservation facades of markedly different character and scale, this triangular scheme presents a sharp corner and the entrance to an inner courtyard to the street.

The three-storey, steel-framed building has a concrete basement art store with two triangular floors of gallery space above. The ground floor is dedicated to Pop Art, the upper floor is for travelling exhibitions and connects on its west side to a rectangular gallery facing the main street.

The new triangle is linked to the old building by a full-height, top-lit atrium. The atrium resolves existing circulation problems and serves as a walkway between the main entrance, which is off a public courtyard to the east, and church gardens to the west.

The main facade has a ground-level strip of storey-height glass with a terracotta rainscreen above. This is arranged as horizontal courses with an intervening powder-coated bronzed aluminium strip every three layers. The flat roof has a series of slanting truncated cones, which provide daylighting and ventilation to the upper gallery space.

Data

  • Completed: Mar 2007
  • Floor area: 1,500m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £7.5M
  • Address: Lichfield Street, Wolverhampton, WV1 1DU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more