Hedy's Way

Architects in Residence, Southampton, 2007


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


Architects in Residence (website)     Download Original

  • Courtyard    
  • Verandah     
  • The monopitch potting shed    
  • Drawbridge    
  • Stairs    
  • Mezzanine    
  • Bath    
  • Ground floor plan    
  • Drainage drawing with roof plan    
  • Section A-A    
  • Site section A-A    
  • Section C-C    
  • Section through conservatory    
  • Conservatory elevation A    
  • Conservatory elevation C    
  • Conservatory elevation D    
  • Elevation of garden door    
  • Potting shed section    
  • Potting shed elevation A    
  • Potting shed elevation B    
  • Potting shed elevation C    
  • Potting shed elevation D    
  • Section through glazed verandah    
  • Section/elevation of front porch    
  • Workshop section    
  • Workshop elevation A    
  • Workshop elevation B    
  • Workshop elevation C    
  • Workshop elevation D    
  • HEDY    

Three small sheds connected by a brick path for an elderly couple looking to pursue individual hobbies

The demolition of an existing garage and store allowed for the reworking of the land to the side of a 1960s family house. The brief was to create a potting shed for her, workshop for him, and a conservatory to share, laid out to from a sheltered courtyard garden.

The three buildings, taking their mono-pitch form from the lean-to structures in traditional walled gardens, and the associated glazed verandah were placed around the existing house and entrance resulting in inter-linking spaces between them which were considered as outside rooms with different functions and feels.

As the couple are elderly the opportunity was taken to improve access into the house generally and specifically to the back garden where the ground drops by about 80cm. Therefore the sequence of spaces also accommodates a ramp, creating a varied journey from the front of the house to the rear, always providing glimpses of the views at the bottom of the garden.

Each building shares the same vocabulary of form, materials and structural detailing but each is modified slightly to accommodate its position relative to the house, the garden and usage requirement.


  • Completed: 2007
  • Floor area: 40m2
  • Sector: House
  • Total cost: £110,000
  • Address: Hedys Way, Bursledon, Southampton, SO31, United Kingdom

Professional Team