Teenage Cancer Trust Ward, Birmingham

Lifschutz Davidson Sandilands, Birmingham, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The new unit straddles the existing structures on the site 

Chris Gascoigne     Download Original

  • The new unit straddles the existing structures on the site    
  • View of the east end of tube from the Aston Triangle, with the Victorian hopsital buildings in the background    
  • Detail of the new tube section    
  • The activity space    
  • A communal area. The interior decoration matches the vivid colours of the facade.    
  • Teenage Cancer Trust Ward by Lifschutz Davidson Sandilands    
  • Teenage Cancer Trust Ward by Lifschutz Davidson Sandilands    
  • 4-bed ward    
  • Site plan    
  • Floor plan    
  • Plans and elevation of the 4 bed ward    
  • Bedroom sections in detail    
  • The entrance corridor elevation    
  • Single Beds drawing and photograph    
  • Cladding detail     

Unit for treating teenage cancer patients that extends from the existing oncology ward of Birmingham Children's Hospital

Housed in a linear pod the building moves away from the standardised, institutional format of hospitals, to achieve an informal atmosphere and a high quality of light, without compromising the practical functions of the unit.

The facade has an institutional look using non-rhythmical windows and a vibrant colour scheme. Inside, the long corridors are treated with vinyl supergraphic wallpaper and an 'inhabitation wall', in which bright cut-outs are lined with soft green polyurethane upholstery.

The interior is designed without columns to increase the flexibility of the the space. Instead, transluscent screens are installed to section areas. These screens are also implemented into the wards, allowing a four-bed space to divide into a more private, co-habiting dorm.

There is also a lack of suspended curtain rails which are replaced by curtains hanging from the ceiling. A high quality of light is achieved in the nurses station, which is completely skylit.

The social areas are fitted with colour change ceiling lights, to brighten the atmosphere. These cosmetic touches are intended to convey a youth culture persona, improving the patients' living environment.

Data

  • Begun: Dec 2008
  • Completed: Oct 2010
  • Floor area: 400m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £2.2M
  • Funding: Laurie Engel Fund and Derwent London
  • Procurement: JCT SBC 05/XQ revision 1 2007 with bespoke amendments
  • Address: Teenage Cancer Trust Ward, St Chads Queensway, City Centre, Birmingham, B4 6NH, United Kingdom

Professional Team

Suppliers