Colour Factory

Dan Brill Architects, Winchester, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The elevation on approach 

Edmund Sumner (website)     Download Original

  • The elevation on approach    
  • Private studio of the colour factory at night, the polycarbonate shell glowing with colour    
  •     
  •     
  •     
  • The interior of the workshop    
  •     
  •     
  •     
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Section    
  •     
  • Scale model showing seperate polycarbonate cladding shell    
  • Scale model with figure    
  • Detail of polycarbonate cladding    

Small studio and workshop, situated in the enclosed garden of artists’ collective Colour Factory

The building is a small workshop that provides a studio facility for the delivery of regular and ongoing classes for the local community.

The 25m2 building has relied on the use of a minimal materials palette to maximum effect comprising of a timber and plywood structure clad in translucent, colourful polycarbonate panels that reflect the ethos of the client organisation.

Apertures in the plywood provide pools of coloured light to the interior during the day, and glowing circles of colour to the exterior at night.

Data

  • Begun: Aug 2008
  • Completed: Oct 2008
  • Floor area: 25m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £15,000
  • Funding: Arts' Council, Winchester City Council, Penningtons Solicitors
  • Procurement: Management
  • Address: 1 Gordon Road, Winchester, SO23 7DD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers