The Composting Shed

Groves Raines, Edinburgh, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The pattern of sunlight shining through the rebar is particularly enticing 

Dan Farrar     Download Original

  • The pattern of sunlight shining through the rebar is particularly enticing    
  • The structure serves as a composting area and garden store    
  • The organic form embraces a five ton boulder on the site and is located at the furthest corner of the garden, providing a point of interest for garden visitors    
  • It is an organic extension of the garden and the woven edging to the paths from which it springs    
  • Its origins are derived from basket weave or hazel hurdles using woven rebar and Corten steel    
  • Garden plan    
  • Shed plan and elevation    
  • Develoment model    
  • The Corten steel structure taking shape    
  • The raw steel has a surprisingly organic feel    
  • Without the compost roof    
  • Construction detail    

Garden shed woven from Corten steel in a residential garden in Edinburgh

The shed has been placed in one of the awkward garden’s corners fitting organically in it, allowing the client to keep the garden’s entrance as well as two existing rose bushes and not interfering with the view from living room.

The structure which is woven from Corten steel rebar rods, allows light to filter into the structure that doubles as a composting shed and storage space.

Data

  • Begun: Jul 2009
  • Completed: Nov 2009
  • Floor area: 8m2
  • Sector: Landscape design
  • Total cost: £22,000
  • Procurement: Bespoke cost plus contract
  • Address: 20 Inverleith Terrace, Edinburgh, EH3 5NS, United Kingdom

Professional Team