Skyroom

David Kohn Architects with Fiona Banner, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

View towards BFLS Strata building. Materials used include larch deck, ETFE roof, mesh screens and 152x152mm columns and beam sections 

Will Pryce (website)     Download Original

  • View towards BFLS Strata building. Materials used include larch deck, ETFE roof, mesh screens and 152x152mm columns and beam sections    
  • View looking west from parapet overlooking Tooley Street, showing mesh screens with moire effect    
  • Aerial view of the Skyroom by night    
  • Aerial view of the Skyroom    
  • Copper mesh screen detail    
  • Screens and white iron frame detail    
  • Skyroom plan    
  • Skyroom 3D view    
  • Skyroom short section    
  • Skyroom wall detail     

Rooftop pavilion and venue for the Architecture Foundation

Intended to last for 60 years, the project was built on the top of Magdelen House; a building which could not carry any additional load. Because of this, the choice of structure and materials was driven by their lightness and transparency. The architects used copper mesh screens to minimise the weight and wind resistance. These, along with ETFE cushions, give a fabric-like impression to the whole.

The engineers designed an independent deck with bolted connections, using the principles of a moment sway frame to ensure it would not overturn. The frame was made from steel and comprised UC beams and C24 timber joists. It terms of construction, these structural members had to be craned in as individual components.

The frame was then fitted to cast iron columns, which came through the existing roof and were bolted to the walls. A larch deck and Kemperol membrane were installed further to this.

Data

  • Begun: Aug 2010
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 140m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £150,000
  • Tender date: Jun 2010
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: The Architecture Foundation, 136-148 Tooley Street, London, SE1 2TU, United Kingdom

Professional Team