Hammersmith Grove

MSA, London, 2009


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


MSA (website)     Download Original

  • Floor plans    
  • Long section    
  • Detailed sectons    

Refurbishment and remodelling of a Victorian terrace incorporating a two-storey glass and timber extension into the back garden

This two-storey extension has been designed to add area to the family home and tie together the fragmented living space over ground and lower-ground levels, creating an airy space, which connects to the garden.

The project design exploits the use of void connections between floors to enhance the vertical connection of the main social spaces in the home. In doing so, the scheme brings light deep into the plan, creating visual links between levels and to garden beyond. Externally, the extension stands as a sympathetic but distinctly new element.

The extension’s primary structure is steel with an insulated timber sub-frame with western red cedar vertical tongue-and-groove cladding. The vertical glazing is configured to allow a full-width opening to the lower level, connecting the main kitchen space to the garden beyond, while the upper level has a large full-height sliding window providing ventilation and, again, direct connection with outside.

A large opening roof-light enables passive ventilation of ground and lower-ground spaces in summer months. The double-height volume, through the stack-effect, draws air from the deeper plan up and out at the high-level opening.


  • Begun: Oct 2008
  • Completed: Aug 2009
  • Floor area: 75m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £175,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Feb 2008
  • Procurement: Design and Build
  • Address: Notting Hill, London, United Kingdom

Professional Team