Priory Road

MSA, London, 2004


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in


MSA (website)     Download Original

  • Floor plan    
  • Cross section    
  • Detailed cross section    
  • Detailed long section    

Contemporary kitchen/conservatory extension to a residential property, increasing internal floor area and rationalising its arrangement

This domestic extension for a private client to a four storey, semi-detached dwelling in north west London exploits its split-level site. The extension is conceived as half bunker, half hide, nestling into the raised rear garden.

As such the building reduces its impact on the surroundings, while offering increased internal space and better connection to the garden. The use of glass in the two open facades suggests a lightness to the structure, reducing the built mass.

The cedar cladding creates a subtle finish to the solid parts of the external envelope. The flat roof to the extension, just above the original party wall level, is finished with pea shingle and planted with acers, creating an extension to the garden. The scheme uses western red cedar cladding that will mellow over time to blend in with the surrounding garden.


  • Begun: Oct 2003
  • Completed: Apr 2004
  • Floor area: 55m2
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Funding: Private
  • Tender date: May 2003
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more