Temple Quay House

Stride Treglown, Bristol, 2001


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

South facade 

Craig Auckland     Download Original

  • South facade    
  • Internal atrium    
  • Seating area at far end of the atrium    
  • Central atrium showing security barriers    
  • Internal view of coffee shop    
  • Meeting rooms take dvantage of views over the city    
  • Internal view of office floor plate    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Third floor plan    
  • Fifth floor plan    
  • Sectional perspective    
  • Heating and ventilation strategy when cold    
  • Heating and ventilation strategy when mild    
  • Heating, cooling and ventilation strategy when warm    
  • Heating, cooling and ventilation strategy when hot    
  • Section and plan of staircase and structure    
  • Section through staircase, half-landing and balustrade    
  • Isometric of strings and tread    
  • Detail plan at support    

BREEAM excellent rated office building constructed on a brownfield site

The building consists of a six-storey reinforced concrete frame with a underground car park and a reduced two-storey steelwork roof structure for the building services plant.

The superstructure is based around a triangular arrangement of offices with a large fan shaped atrium in the centre. Floor plans are variations on an open plan theme and can be accessed via a cantilevered staircase.

The brief required a new 13000m2 building to be built on a brownfield site and achieve a BREEAM excellent rating.

The building had to be flexible and responsive ensuring low running costs, but would not flaunt it sustainability credentials and have a distinctly commercial office feel.

The central atrium maximises natural daylight and allows the use of a mixed-mode ventilation system. Natural ventilation is through manual and automated windows and the atrium stack effect. The building also takes advantage of rainwater harvesting collecting water to be used for toilet flushing and plant watering.


  • Begun: May 1999
  • Completed: Oct 2001
  • Floor area: 16,347m2
  • Sector: Office
  • Total cost: £17.7M
  • Tender date: Apr 1999
  • Procurement: JCT
  • CO2 Emissions: 11kg/m2/year
  • Address: Temple Quay House, 2 The Square, Bristol, BS1 6EB, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more