Goulding Summerhouse

Scott Tallon Walker Architects, Enniskerry, 2002

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

After such conscientious renovation of the summerhouse, only the bank over which it is cantilevered bears the marks of the 30 intervening years 

Paul Tierney (website)     Download Original

  • After such conscientious renovation of the summerhouse, only the bank over which it is cantilevered bears the marks of the 30 intervening years    
  • High above an Irish river, the Goulding Summerhouse was built with parties in mind    
  • Front view    
  • Interior decorating    
  • Site plan    
  • Floor plan    
  • Section    
  • Direct view of entrance    
  • Line sketch    
  • Original plan    
  • Originial frame work    
  • Carroll’s Factory, Dundalk, 1967-69    
  • Ronald Tallon’s own house, 1970    
  • Radio Telefis Eireann Studios, 1960-73    
  • Bank of Ireland, Dublin, 1968-72    
  • Central Remedial Clinic, Clontarf, 1967-70    

Restoration, by the building's original architect, of a 1970s steel framed summer house cantilevered over an Irish river

To avoid disturbing the landscape and gardens of the Dargle Valley, which were also restored as part of the project, the building makes very little contact with the valley floor.

Diagonal bracing effectively converts the side elevations into beam structures, and a steel column support at the second bay from the rock face below together with rock anchors make possible the three-bay cantilever over the river.

The materiality of the project echoes the building’s surroundings: dark steel columns resonate against the form of the surrounding trees while timber infill panels soften the modernist design and link the building to the garden in which it sits.

The restoration striped back the building to its structural steel frame, the floor, roof and wall timbers, which were all found to be in good condition. New flooring, cladding, a suspended ceiling, internal core and ducted air conditioning unit were added.

Data

  • Begun: 2002
  • Completed: 2002
  • Floor area: 142m2
  • Sector: Residential
  • Address: Enniskerry, Enniskerry, County Wicklow, Ireland

Professional Team