Haven Mews

Buckley Gray Yeoman, London, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

From the entrance bridge looking through to the rear terrace and white painted boundary wall 

Chris Gascoigne (website)     Download Original

  • From the entrance bridge looking through to the rear terrace and white painted boundary wall    
  • The entrance bridge slides past planting that is rooted at semi-basement level    
  • Approaching the head of he stair with its glazed balustrade, skylight and wall onto winter garden    
  • View from the rear end of the terrace and the through dining lounge    
  • Cut-back ceiling. Kitchen looks over semi-basement terrace    
  • Ground floor looking out to the front over the entrance bridge to a ferne screening very adjacent gardens    
  • Semi-basement bedroom    
  • Dramatic light of Buckley Gray    
  • Site plan    
  • Semi-basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Isometric    
  • Detail of glazing through living space    
  • Detail of glazing    

A row of three terraced houses on a tight, part-buried site in the centre of a Georgian urban block

A deep plan has made the use of lightwells and slots essential within the perimeter of the houses and on the upper floors. At semi-basement level, a 2m2 rear terrace brings a good level of daylight to the adjacent study and bedroom through fully-glazed sliding doors.

Similarly, at the front, a 1.8m wide light slot alongside the semi-basements allows light into the front bedrooms. The white-painted, planted rear wall brightens the terrace, maximising the use of natural daylight.

Approaching the houses, a bridge along the front passes over the light slot, providing the semi-basement bedrooms at the front of the building with some privacy screening. Inside, the double- height space provides views to the glass rooflight, through a glass wall to a first floor winter garden opening to the first floor bedroom.

Data

  • Begun: Aug 2002
  • Completed: Feb 2004
  • Floor area: 787m2
  • Sectors: Residential, House
  • Tender date: May 2002
  • Procurement: JCT 98 without Quantities
  • Address: Liverpool Road, London, N1 1NP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers