Pallant House

Colin St John Wilson, Long & Kentish, West Sussex, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

External view 

David Grandorge (website)     Download Original

  • External view    
  • Relative informality of  the East Pallant elevation    
  • Pallant Gallery external view    
  • Junction of old and new  at the corner of the courtyard    
  •  Courtyard garden, by Christopher Bradley-Hole    
  • Reception area     
  • One of the most intimate rooms in the new addition    
  •  In proportion and dimension, many of the new rooms resemble those in Pallant House    
  • The first floor galleria    
  • Stair to first floor galleries    
  • Many works in the collection are modest in size, originally meant for domestic spaces    
  • Particular attention has been given to producing a sustainable design    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section through galleria and garden gallery looking south    
  • Section through old wing, garden, meeting room and restaurant looking north    
  • East elevation    
  • North entrance elevation    

Refurbishment and large extension to an existing Grade I listed gallery, a former Georgian house in the centre of Chichester

The project combines the refurbishment of the historic museum galleries, the display of a permanent collection of fine and decorative arts, and the creation of temporary exhibition spaces.

The new galleries are rooms, scaled to relate to the rooms in the Georgian house. Each room has a central skylight, oriented and louvred to give controlled daylight to the galleries at a low enough light level so that emphasis can be provided by artificial light.

The New Wing also provides a space for the reserve collection, an education room, a restaurant, a shop, a library, a lecture space, a meeting room and workshops. In addition an important new garden has been designed by Christopher Bradley-Hole.

Data

  • Begun: Jan 2003
  • Completed: Apr 2004
  • Floor area: 1,546m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £4.6M
  • Funding: The Heritage Lottery Fund
  • Tender date: Nov 2002
  • Address: 9 North Pallant, Chichester, West Sussex, PO19 1TJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers