Savill Building

Glenn Howells Architects, Essex, 2006

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The roof structure is similar to that of the Mercat de Santa Caterina in Barcelona, Spain 

Neil Bridge (website)     Download Original

  • The roof structure is similar to that of the Mercat de Santa Caterina in Barcelona, Spain    
  • View leading up to the Savill Building    
  • Savill Building at dusk    
  • Savill Building at dusk    
  • The approach from the car park allows a cursory glimpse of the canopy    
  • Graceful undulations of the timber roof    
  • View of the Savill exterior    
  •  The gridshell is contained within a steel ring-tube on quadruped steel supports    
  • Interview view of the wooden gridshell ceiling and glass windows    
  • Interview view of the wooden gridshell ceiling and glass windows    
  • The latticing resembles a giant sheet of tripe made of wood    
  • The latticing resembles a giant sheet of tripe made of wood    
  • Internal view of the Savill lobby    
  • Glazing separates the wall from the room    
  • Floor plan    
  • Section     
  • Elevation    
  • Construction on the Savill facade     
  • Sketch showing the gridshell construction    
  • Savill concept sketch    

The Savill Building is a landmark structure at the entrance to The Savill Garden which also acts as the ‘gateway’ to The Royal Landscape of Windsor Great Park

The Savill Building is designed as three domes which are sinusoidal and ultra slim in elevation. Its dramatic curved form combines contemporary engineering with traditional craft skills. The ‘gridshell’ roof derives its strength from the grid of its structure and the double curvature of its form and cladding.

It is built from larch and clad with green oak from The Crown Estate’s own sustainable Windsor Estate source.

Data

  • Begun: Oct 2004
  • Completed: Jun 2006
  • Floor area: 1,800m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £4.8M
  • Tender date: Nov 2003
  • Procurement: GC/Works/1 Without Quantities (1998). Two stage tender.
  • Address: 32 Edwards Way , Brentwood, Essex, CM13 1BT, United Kingdom

Professional Team