Sainsbury Wing

Venturi, Scott Brown and Associates, Sheppard Robson, London, 1991


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Sainsbury wing in the context of the existing gallery 

Martin Charles     Download Original

  • Sainsbury wing in the context of the existing gallery    
  • Trafalgar Square facade    
  • Whitcomb Street and Trafalgar Square elevations    
  • Juxtaposition between the old and the new    
  • Orange street elevation    
  • Whitcomb Street entrance    
  • Detail of Venturi    
  • Basement level galleries    
  • Entrance hall and main staircase    
  • Main staircase to galleries    
  • Mezzanine resturant    
  • Cross axis connecting the old galleries with the new    
  • Cross axis through the Sainsbury Wing galleries    
  • Internal view into main galleries    
  • Internal view from main gallery    
  • Main galleries and aligned arch openings    
  • Squared openings into galleries    
  • Sainsbury Wing gallery with roof latern    
  • Box window in the link building    
  • Classical motifs    
  • Internal view of gallery    
  • Staircase to basement galleries    
  • Internal view of gallery lantern    
  • Glazed rood, gallery laterns and service walkway    
  • Flaps open to give access to spotlights    
  • Site plan    
  • Basement level plan    
  • Basement mezzanine level plan    
  • Street level plan    
  • Mezzanine level plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Section AA    
  • Development model 1    
  • Development model 2    
  • Development model 3    
  • Development model 4    
  • Suppy air plenum section    
  • Section through lightbox    

Extension to the National Gallery comprising of galleries, offices, shop, restaurant and a lecture theatre

The Sainsbury Wing connects to the original National Gallery extending the facilities to include flexible galleries, conference rooms, a restaurant, a 350-seat lecture theatre, museum shop, and an interactive information centre.

Situated to one side of the National Gallery in Trafalgar Square the external walls and structure of the building are concrete with the upper galleries and walls framed in steel. The Trafalgar Square facade is clad in Portland stone and features classical motifs that shed as you travel to the rear of the building. The rear elevations consist of a mixture of brick cladding and portland stone.

Lighting and environmental requirements are key features within the design. All the galleries are artificially lit with daylight being filtered to protect the paintings and artwork. Environmental controls provide a constant environment and monitor any fluctuations that may affect the art.


  • Begun: 1988
  • Completed: 1991
  • Floor area: 36,500m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £30.5M
  • Address: The National Gallery, Trafalgar Square, Westminster, London, WC2N 5DN, United Kingdom

Professional Team