Conan Doyle Medical Centre

Richard Murphy Architects, Edinburgh, 2008


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior view 

Keith Hunter     Download Original

  • Exterior view    
  • The south-facing facade and walled     
  • The east facade with its high brick walls and entrance way    
  • Sedum roof    
  • The slanted roof allows natural light through a rooflight    
  • Breaks in the brick wall allow light to enter    
  • Nurses    
  • The horseshoe waiting area with its toy-block screen    
  • Community health base on the first floor    
  • A GP treatment room    
  • View across courtyard with new planting    
  • A small stream runs to the east of the site    
  • Location plan    
  • Site Plan    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section C-C    
  • Section D-D    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    

Medical centre planned around a internal courtyard garden in Edinburgh

The centre is in a semi-wooded site and adjacent to a local river, the Braidburn, is also adjacent to a shopping centre and includes the site of Liberton Bank House. This derelict cottage has become famous as the place where Sir Arthur Conan Doyle had spent his summer holidays. Its proposed demolition was the subject of a notorious planning battle.

The plan revolves around an inner 'secret garden' which contained an existing mature tree on the site (this had to be replaced). The waiting area focuses on this garden and all the doctors' surgeries revolve around it.

On the first floor are non-clinical facilities which themselves are organised on an L-shape around a staff social area with a terrace overlooking the garden.


  • Begun: Jul 2006
  • Completed: Jun 2008
  • Floor area: 1,336m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £2.3M
  • Procurement: Design and Build
  • CO2 Emissions: 60kg/m2/year
  • Address: 4 Nether Liberton Lane, Edinburgh, EH16 5TY, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more