Titus Salt School

Anshen + Allen, Shipley, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

North elevation 

    Download Original

  • North elevation    
  • North west facade    
  • North east facade    
  • North facade    
  • Sheltered exterior dining area    
  • Flight of steps leading to community entrance    
  • Exterior facade and art terrace    
  • Exterior facade    
  • Central atrium and staircase    
  • Informal teaching space    
  • Corridor    
  • Corridor and lightwells    
  • Atrium    
  • Classrooms    
  • Community sport hall    
  • Community dance studio    
  • Community fitness studio    
  • Community climbing wall    
  • Location plan    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Section 1    
  • Section 2    
  • Section 3    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  • Section C-C    
  • Section D-D    
  • Section E-E    
  • Section F-F    
  • Section G-G    
  • Section H-H    
  • Organisation Diagram     
  • Visualisation 1    
  • Visualisation 2    
  • Visualisation 3    
  • Sketch floor plan 1    
  • Sketch floor plan 2    
  • Section detail    

New secondary school and community facility consisting of six wings linked by a central spine

Adjacent to Saltaire World heritage site, the new 1,520-student secondary school provides a 21st-century teaching and learning environment in line with the local authority's aspirations to transform education in the district.

It is sited to both respect its surroundings and encourage wider community use of its facilities. Faculty departments are consolidated into visually distinct wings, organised and linked by an Academic Street to provide strong connectivity and wayfinding, as well as a strong sense of faculty identity.

Data

  • Begun: Jan 2007
  • Completed: Aug 2008
  • Floor area: 15,145m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £26M
  • Procurement: BSF standard form project agreement
  • Address: Higher Coach Rd, Baildon, Shipley, BD17 5RH, United Kingdom

Professional Team