Saw Swee Hock Student Centre, LSE

O'Donnell + Tuomey Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Dennis Gilbert     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Level -02 plan    
  • Level -01 plan    
  • Level 00 plan    
  • Level 01 plan    
  • Level 02 plan    
  • Level 03 plan    
  • Level 04 plan    
  • Level 05 plan    
  • Level 06 plan    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • Brick details    
  • Brick details    
  • Brick details    
  • Brick details    
  • Brick details    
  • Brick details    
  • Brick details    
  • Brick details    

Red-brick students’ centre at the London School of Economics

The buidling stands on a trapezoid site more or less defined by surrounding buildings on three sides, and by Sheffield Street on the fourth. Its shape is determined by the stringent daylight requirements of their neighbours

Its main entrance is a porch, a triangle nicked out of the block of the building opposite where St Clement’s Lane meets Sheffield Street.It is covered by a steeply sloping and wood-framed glass canopy that rises over three floors, while the paving of the porch extends into the landscaped area of the pedestrianised Sheffield Street.

Two entrances open from the porch: the main one to a narrow entrance hall and the reception desk which leads directly to the wide and brightly lit staircase that winds round the lift shaft all the way up the building.

The secondary entrance leads to a ground-level ‘pub’ - also accessible from the reception area, and to a wide concrete circular staircase which goes down to an acoustically insulated nightclub.

Data

  • Begun: May 2011
  • Completed: Dec 2013
  • Floor area: 6,101m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £24.1M
  • Address: Saw Swee Hock Student Centre, 1 Sheffield Street, London, WC2A 2AP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers