Tate Britain

Caruso St John, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hélène Binet (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Upper floor plan    
  • Lower level plan    
  • Ground level plan    
  • Section C-C    
  • Section B-B    
  • Section A-A    

Refurbishment of the grade II*-listed Millbank building in central London

The main entrance has been reopened and much of the building’s original architectural features have been restored.

A new spiral staircase inside the entrance provides access to new public spaces below including new café spaces, education areas, and a new archive gallery presenting displays from the Tate archive.

A circular balcony around Tate Britain’s domed atrium has been reopened for the first time since the 1920s, creating ‘a light-filled space overlooking the Thames’.

The floor to the rotunda has been remade in terrazzo, using a pattern that recalls the original marble mosaic floor.

Data

  • Begun: 2006
  • Completed: Nov 2013
  • Floor area: 6,600m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £45M
  • Procurement: Bespoke
  • Address: Millbank , London, SW1P 4RG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more