Biokilab Laboratories

taller basico de arquitectura, Vitoria, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

jm cutillas     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Main floor plan    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • Section    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Two boxes in the air and a structure as architecture

The metallic structure that raises the boxes in the air is a quadruped structure. Its two horizontal elements form a cross inscribed in the square floor of the boxes. The sides of these floors measure twelve and thirteen meters respectively. The horizontal beams where the boxes rest avoid any interlocking. Consequently, the structure is visible in its entirety. The ends of the beams join vertical elements, which become the legs of this quadruped anatomy. Legs are as wide as beams, managing a continuity that makes all the pieces be understood as a unique element. Different lengths of the legs let the slope remain unaltered.

The box is thought as a second structure that replaces walls with beams and roofs with double slabs. The vertical faces of the box are beams as high as the box. These wall-beams have only one hole, defined by the maximum dimensions that let the beams work properly. Outside, the concrete structure is visible on all faces of the box. Inside, plasterboards cover the structure.

The window frame, drawn as a single line, stays hidden between both sheets. The gap between sheets, both in walls and slabs, contains all building systems, as plumbing, electricity, voice and data. This net of systems solves the flexibility needed by the laboratory for its continuous transformation.

Data

  • Begun: Jan 2011
  • Completed: Jan 2012
  • Floor area: 310m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £250,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2010
  • Procurement: Private competition
  • CO2 Emissions: 19,6kg/m2/year
  • Address: Parque Tecnológico de Álava, Miñano Mayor (Álava), Vitoria, 01510, Spain

Professional Team

Suppliers