Maggie's Centre, Hammersmith

Rogers Stirk Harbour + Partners, London, 2008

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

North facade with walkway leading to entrance 

Richard Bryant     Download Original

  • North facade with walkway leading to entrance    
  • North facade    
  • Covered entrance    
  • Courtyard viewed through an opening    
  • Opening between internal and external space    
  • Enclosed external courtyard    
  • Floating roof    
  • Enclosed courtyard    
  • Internal reading area    
  • Sitting room    
  • Central kitchen    
  • Kitchen and sitting rooms    
  • Interior view showing glazed wall to external courtyard    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Landscape design plan    
  • East section    
  • North elevation    
  • South elevation    
  • East elevation    
  • West elevation    
  • Entrance elevation    
  • Concept sketch showing the kitchen as the heart of the design    
  • Concept sketch showing a long route defined by trees    

Non-institutional building arranged over one and a half floors on a domestic scale, providing a welcoming and uplifting environment for cancer patients

Maggie's Centre was designed to offer support for people affected by cancer at any stage, be they patients, family members or friends. Based within the Charing Cross Hospital site in Hammersmith, Maggie's is conceived to contrast with the main hospital building

Designed on a domestic scale the non-institutional building is 370 square metres, arranged over one and a half floors. The centre's heart is the double-height kitchen, from which the three sitting rooms, library, courtyard gardens and a number of other spaces for more private or personal conversations, open.

Light fills the interior, coming through the glazed walls at first floor level and through openings in the roof.

Despite being on a busy main road, the centre is surprisingly quiet inside, thanks to the protection of the wall and birch trees which wrap around it. The birch-faced ply and fair-face concrete finishes and furnishings - that include rugs by Paolo Lenti and furniture by Alvar Aalto - add to the relaxed, homely atmosphere.

Data

  • Begun: Oct 2006
  • Completed: Apr 2008
  • Floor area: 370m2
  • Sector: Healthcare
  • Total cost: £2.1M
  • Procurement: JCT98 without quantities
  • Address: Charing Cross Hospital, Fulham Palace Road, London, W6 8RF, United Kingdom

Professional Team