Auditorium

Paul Cocksedge Studio, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Mark Cocksedge (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Paul Cocksedge created this unique auditorium area for the 100% Design Show at Earls Court during the London Design Festival, September 2012

'Auditorium’ moves away from conventional methods of creating a confined space: blocks, solid planes, edges. Instead, a precisely calculated woven pattern of nylon wire, developed both in pre-planning and on site, forms a partition that transforms our notions of exterior and interior.

Structural integrity is achieved, not through internal support, but through the deployment of tension throughout the piece: from the solid weight needed in the base, through the complex weave itself, and up to the perimeter wire that pins it to the hall's ceiling.

Paul explains: 'The Auditorium has given me a chance to work with things that on the surface seem mutually exclusive: open/shut, inside/outside, solid/transparent… The partition marks the Auditorium’s border, but what defines that border is that you can see and hear and even reach through it…'

Data

  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 180m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £40,000
  • Funding: 100% Design
  • Tender date: Jun 2012
  • Address: Earls Court, London, SW6 1RX, United Kingdom

Professional Team