Harvey Court Refurbishment

Levitt Bernstein Associates, Cambridge, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Room type C    
  • Section B-B    
  • South elevation    
  • East elevation    
  • West elevation    

Refurbishment of a Grade II* listed brick student accomodation block designed in Sir LeslieMartin’s office, and attributed to Colin St. John Wilson and Patrick Hodgkinson

The building envelope and facilities have had a complete renovation with improved access throughout the building, and the common areas and bedrooms refurbished.

The entrance has been relocated diagonally opposite its original position, a direct response to the construction of Stephen Hawking Building in 2007, whose porters’ lodge is shared with Harvey Court. This new entrance and a lift in the north-west corner provide disabled access and link the ground and first floors internally for the first time.

A link has also been created from this entrance to the breakfast room, beneath the podium with its restored rooflight.

Improvements elsewhere include en-suite shower rooms to all bedrooms, facilities for the disabled and modernisation of communal areas, including a Junior Common Room and the breakfast room.

The terraces and podium roof have been waterproofed to rectify problems with persistent leaks that the building has suffered since it opened. The solution removed unsightly concrete paving slabs from the terraces, improved insulation and reinstated brick pavers, recreating the intended continuity between exterior surfaces and the main interior gallery concourse.

Data

  • Begun: May 2010
  • Completed: Sep 2011
  • Sectors: Education, Residential
  • Total cost: £7M
  • Procurement: Traditional, JCT 2005
  • Address: West Road, Cambridge, CB3 9DS, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more