Churchill War Rooms entrance

Clash Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Richard Davies     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • Roof plan    
  • Section    
  • Section    
  • Short section    
  • North elevation    
  • West elevation    
  • Fabrication drawing    
  • Instalation 3D    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Bronze entrance to the Churchill War rooms

Located between the Grade I-listed Foreign and Commonwealth Office and Grade II*-listed HM Treasury the canopy forms the entrance to Winston Churchill's underground WWII headquarters.

The shell-like bronze canopy is welded to a stainless steel skeleton frame and features highly burnished 25mm solid bronze letters mounted on perforated plates above the entrance.

Enclosed by a multi-faceted plaster vault, the interior reveals the existing Portland stone façades of the Treasury and Clive Steps, which have been cleaned and restored

Data

  • Begun: Jan 2012
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 34m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £509,409
  • Procurement: JCT 2011 Intermediate with Contractor’s Design
  • Address: Churchill War Rooms, Clive Steps, King Charles Street, London, SW1A 2AQ, United Kingdom

Professional Team