16 Fore Street

Burwell Deakins Architects, Devon, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

16 Fore Street, first floor interior detail 

Andy Tucker (website)     Download Original

  • 16 Fore Street, first floor interior detail    
  • First floor living area    
  • Living area from kitchen mezzanine    
  • Kitchen mezzanine    
  • Staircase    
  • Ground floor hallway    
  • Courtyard    
  • Courtyard    
  • Courtyard dining area    
  • Courtyard dining table    
  • Courtyard timber cladding detail    
  • Exterior facade    
  • 16 Fore Street - Section    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • First Floor Mezzanine Plan    
  • Existing Rear Elevation    
  • Proposed Rear Elevation    
  • Rear elevation pre-construction    
  • Rear elevation pre-construction    
  • Rear elevation pre-construction    
  • First floor living area, pre-construction    
  • First floor living area, pre-construction    
  • Staircase Details    

Conversion and refurbishment of Grade II listed building and courtyard from commercial use to a single dwelling

Alison and Nicholas Burwell created a family home from a dilapidated and abused Grade II listed building and its courtyard in the centre of Buckfastleigh, Devon.

The building is arranged with the lounge and dining areas on the upper floor, utilising the high ceilings and tall windows that point towards its original use as an Assembly Room for the adjacent hotel. The ground floor, which had previously been used as a bank, had never been connected to the upper level so a new staircase was required to connect it to the bedrooms, bathrooms and courtyard at ground level.

Working with the existing fabric, new windows and doors are detailed to respect the buildings history whilst lime plaster and render allow the fabric to breath.

The interiors utilise reclaimed billiard table slates and a log of Sweet Chestnut from Dartmoor to marry contemporary and traditional detailing and create a warm and elegant contemporary home.

Data

  • Begun: Apr 2008
  • Completed: Sep 2010
  • Floor area: 183m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Domestic Mortgage
  • Procurement: Negotiated Packages under JCT Minor Works
  • Address: 16 Fore Street, Buckfastleigh, Devon, TQ11 0BT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers