Church Crescent

evonort, London, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Cladding detail 

    Download Original

  • Cladding detail    
  • Extension    
  • Extension    
  • Extension interior    
  • Extension interior    
  • Ensuite    
  • Ensuite    
  • Ensuite    
  • Extension interior    
  • Roof detail    
  • Cladding detail    
  • Cladding detail    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Front elevation    
  • Rear elevation    
  • Side elevation    
  • Section A-A    
  • Extension plan    
  • Extension section    
  • Extension section    
  • Basement shower room    
  • Ensuite plan    
  • Ensuite elevation    
  • Ensuite elevation    
  • Ensuite elevations    
  • Dressing room plan    
  • Dressing room elevation    
  • Dressing room elevation    
  • Dressing room elevations    

Extension to and part refurbishment of a family home

There were three main parts to the project; a rear extension to create an informal dining area bridging the half storey change in level between the kitchen and garden terrace, rearranging the first floor bedrooms to form a master bedroom suite, and excavating part of the basement to increase headroom and create an additional bedroom and shower room.

The objective was to create a contemporary rear extension with substantial glazing to maintain maximum daylight in the existing kitchen. Square section natural oak was used to clad the extension walls and roof, surrounding the glazed sliding doors and large rooflight. This achieved a contemporary aesthetic and detail whilst sensitively integrating the extension with the brick house and mature garden.

Three teenage children meant rearranging the upper floors to meet changing family needs. The two daughters were relocated in the current loft rooms and the existing family bathroom and two bedrooms were rearranged to create a master bedroom suite. This revised layout improved the functionality and provided the required privacy for the entire family.

To make up for the net loss in bedrooms on the upper floors, the existing partial basement was excavated to provide additional height and convert an under utilised bathroom and store into a guest bedroom and shower room respectively.

Data

  • Begun: Jan 2010
  • Completed: Dec 2010
  • Floor area: 76m2
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2009
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Church Crescent, London, N3, United Kingdom

Professional Team