The Cube

Make
Birmingham, 2010

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Craig Holmes (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground level plan    
  • Level nine - typical office plan    
  • Level 21 - typical residential plan    
  • The Cube_L21_residential    
  • Level 24 - hotel plan    
  • Level 25 - rooftop restaurant plan    
  • North west elevation    
  • The Cube sketch    

Data

  • Begun: Jul 2008
  • Completed: Aug 2010
  • Floor area: 42,000m2
  • Sectors: Hotel, Residential, Office
  • Total cost: £86M
  • Procurement: Novated design and build
  • Address: Wharfside Street, Birmingham, B1 1RN, United Kingdom

Professional Team

Cube shaped 19-storey tower, with four basement levels, containing retail units, office space, flats and a hotel, built as the final stage of the Birmingham’s Mailbox development

The building consists of three distinct elements; a glazed base that due to the change in level is seen as two stories on the canal façade and one on the street façade, a 15-storey aluminium clad cube, and a two-storey steel framed glazed structure that bursts from the top of the building.

The building’s roles are divided vertically - below ground a spa sits above three levels of automated underground car park - above this are three floors of retail/restaurant units, followed by five stories of office space, 244 residential apartments spread over eight and a half stories, a hotel that occupies a floor and a half - all topped with the city’s first rooftop restaurant.

The full-height open atrium which twists through the interior of the building opens out to the canal façade at the point the residential levels begin to create an angular rooftop space which crowns the building.

A bespoke unitised cladding system encases the cube form. Gold and bronze-coloured anodised aluminium panels of varying size and depth are combined with glass, creating an intricate design which is complemented by an elegant and decorative metallic fretwork screen across the open side of the courtyard.

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more