Aquatic Centre

Zaha Hadid Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hufton + Crow (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • ZH Aquatic 018    
  •     
  •     
  •     
  • Site plan (Olympic mode)    
  • Site plan (legacy mode)    
  • Ground floor plan (legacy mode)    
  • First floor plan (legacy mode)    
  • Second floor plan (Olympic mode)    
  • Cross section (Olympic mode)    
  • Cross section (legacy mode)    
  • Longitudinal section (Olympic mode)    
  • Longitudinal section (legacy mode)    
  • North elevation (Olympic mode)    
  • North elevation (legacy mode)    
  • West elevation (Olympic mode)    
  • West elevation (legacy mode)    
  • Legacy render    
  • Legacy render    
  • Legacy render    
  • Legacy render    
  • Legacy render    
  • Olympic render    
  • Detail    
  • Podium and roof (legacy mode)    
  • Northern plaza and roof (legacy mode)    

Olympic swimming venue with a flexible seating arrangement designed to accommodate 17,500 spectators during the games, with a reduced capacity of 2,000 in legacy mode

Positioned at the south-eastern edge of the Olympic Park, close to Stratford, the centre is located next to a new east-west pedestrian bridge, which passes directly over the centre and acts as a primary gateway to the park.

All three pools (a 50-metre competition pool, a 25-metre diving pool and a 50-metre training pool) are aligned on an axis that is perpendicular to the Stratford City Bridge. The training pool is located under the bridge, with the competition and diving pools located within the pool hall enclosed by the roof.

The pool hall is expressed above the podium by a large roof, which arches along the same axis as the pools. Its form is generated by the sightlines of the 17,500 spectators in its Olympic mode.

Projecting beyond the pool hall envelope the roof extends to the external areas and to the main entrance on the bridge that will be the primary access in legacy mode.

Structurally, the roof is grounded at three primary positions with the opening between the roof and podium used for the additional spectator seating in Olympic mode, then in-filled with a glass façade in legacy mode.

Data

  • Begun: 2008
  • Completed: Jul 2011
  • Floor area: 42,866m2
  • Sector: Sports and leisure
  • Total cost: £268M
  • Address: Olympic Park, Stratford, London, E15, United Kingdom

Professional Team

Suppliers