The Love Shack

Sutherland Hussey Architects, Cumbria, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Sutherland Hussey Architects (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Lower level plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    

Cottage situated in a wooded copse in Cunsey village, on the shores of Lake Windmere

The house sits over three levels on a steep slope on a foundation of mini-piles. These are small steel rods driven into the ground without damaging the site’s protected tree roots.

Access is by steps leading up the house via a covered timber porch. From the hallway a small flight of stairs leads into the open plan living space with oak floors and south facing picture windows. To deal with the slope accomodation is split over two levels.

The highly insulated wood clad building was quickly assembled using a system of structural insulated panels (SIP).

The timber cladding is locally grown, reducing the carbon footprint from source to use. Heating is provided by a wood burning stove. Locally reclaimed cedar, natural wall coverings and organic paints are used in the interior.

Data

  • Begun: 2007
  • Completed: Oct 2009
  • Floor area: 48m2
  • Sector: House
  • Total cost: £100,805
  • Procurement: Self Build
  • Address: The Love Shack, Cunsey (near Sawrey), Ambleside, Cumbria, LA22 0LT, United Kingdom

Professional Team