Bourne Hill Offices

Stanton Williams, Wiltshire, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Hufton+Crow (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • Long section    
  • Short section    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • Fin axonometric    

Renovation and extension to the Grade II listed Bourne Hill House to accommodate the offices of Wiltshire Council

The three storey addition is aligned with the historical building and set apart by narrow glazed section. The extension has 2600m2 of flexible, open plan offices with views of the surrounding gardens.

Externally, it is given presence and scale by a full-height colonnade set in front of glazed elevations.The design incorporates an integral low-energy strategy in order to achieve an 'excellent' BREEAM rating.

Bourne Hill House has been fully restored. It had been subjected to a series of detrimental external additions and these accretions have been swept away, reinforcing the architectural integrity of the house.

Data

  • Begun: Oct 2008
  • Completed: May 2010
  • Floor area: 4,100m2
  • Sector: Civic
  • Total cost: £15M
  • Procurement: SBC05
  • CO2 Emissions: 25.74kg/m2/year
  • Address: The Council House, Bourne Hill, Salisbury, Wiltshire, SP1 3UZ, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more