Villiers Road Studios

Peter Barber Architects
Willesden, London, 2009

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Morley von Sternberg (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  • Each unit has its own courtyard, a continuation of the living room    
  •     
  •     
  • The solid balustrade in the first-floor bedroom typifies the opaque architectural idiom    
  • Roof plan and landscape layout    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Cross section    
  • Long section    
  • Sloped roof parapet detail    
  • External wall detail    

Data

  • Begun: Apr 2008
  • Completed: Mar 2009
  • Floor area: 80m2
  • Sectors: Residential, House
  • Total cost: £400,000
  • Procurement: Design and build
  • CO2 Emissions: 39.47kg/m2/year
  • Address: Villiers Road, Willesden, London, NW2 5PU, United Kingdom

Professional Team

Row of three shingle clad cottages forming part of a homeless project in north London

Each unit has its own courtyard leading to a combined living, dining and kitchen area on the lower level. A narrow staircase above
small storage area winds its way up to the vaulted double bedroom on the top floor.

Full-height glazing at ground-floor level and a large south-facing window in the bedroom provide relief and ample daylight, with high-performance glass to prevent overheating.

In order to allow more sunlight to enter neighbours’ gardens, the lower levels of the units and their courtyards are 600mm below grade, and they have stepped sections with radiused profiles.