Carnegie Pavilion, Headingley

Alsop Sparch
Leeds, 2010

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A county game unfolds in front of the Carnegie Stand 

Christian Richters     Download Original

  • A county game unfolds in front of the Carnegie Stand    
  • The street-front elevaions provide a striking juxtaposition    
  • The pavilion absorbs iconic status in its context    
  • Rainscreen facade     
  • Entrance    
  • The pavilion is given over to cricket during important matches    
  • The media centre from where journalists watch the matches    
  • Site plan    
  • Level one plan    
  • Level two plan    
  • Level three plan    
  • Level four plan    
  • Level five plan    
  • Section     
  • Triangular rainscreen facade detail    

Data

  • Begun: Jan 2009
  • Completed: May 2010
  • Floor area: 4,000m2
  • Sectors: Education, Sports and leisure
  • Total cost: £20M
  • Procurement: Design and Build
  • Address: Headingley Cricket Stadium, St. Michaels Lane, Leeds, LS6 3BU, United Kingdom

Professional Team

Dual-use higher education and sports facility. Cricket pavilion with a capacity of 1,000 combined with university faculty embedding itself within the surrounding community

The Carnegie Pavilion accommodates Leeds Metropolitan Universities School of Tourism, Hospitality and Events, where students will benefit from direct exposure to real life sporting events and hospitality.

The development incorporates a full-scale teaching kitchen as well as lecture theatres and faculty offices. Students of digital journalism will also be based in the building, and will work hands on with the hi-tech facilities of the new media centre, designed to meet the latest standards for both TV and radio broadcasting.

The dual-use 150 seat auditorium on major match days, converts into a 100 seat press box for cricket journalists, with uninterrupted views of the cricket action.

Co-occupation of the building (over 70 per cent of the rooms have been designed for dual-use) dramatically reduces its running costs, as well as its carbon footprint, when compared with two separate buildings.