Gilbey House

Serge Chermayeff, London, 1937

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The building as seen from the main approach down Oval Road. The projecting bay marks the main entrance and provides an Architectural stop 

    Download Original

  • The building as seen from the main approach down Oval Road. The projecting bay marks the main entrance and provides an Architectural stop    
  • The administrative building for Messrs. W. & A. Gilbey Limited, erected on a corner site between cobbled streets serving an adjacent railway goods yard carrying heavy traffic    
  • Detail of the main entrance indicating the materials and finishes used on the exterior    
  • The ground floor wind lobby and entrance hall    
  • Dividing director    
  • View to Manager    
  • Detail of partition showin the Chairman    
  • General view of Boardroom towards the internal partition faced with walnut    
  • The Pantheon Offices with their impressive monumentality of decoration and furnishing    
  • One of the porters    
  • Detail of storage bins and shelves and the centre filment with special lighting for brilliancy tests    
  • Sixth floor landing looking towards fixed windows to inner court    
  • Committee room on the sixth floor. The Vineyard Scene in tapestry is by Boucher    
  • The Directors    
  • Ground floor plan    
  • Third floor plan    
  • Sixth floor plan    
  • Typical section through offices showing the vertical and horizontal plenum ducts    
  • Vertical section through staircase    
  • An isometric drawing showing the general arrangement of the kitchen. The tops of the fitments are of stainless steel. The tasting trough can be seen on the far wall    
  • The Staff Canteen with birch woodwork    
  • Model of the building    
  • Elevation and vertical section of lounch windows over entrance with heating coiles below, concealed by metal grilles    
  • Vertical section through external wall and teak window    
  • Section through foundations and antivibration duct under pavement    
  • Vertical section through screen    
  • Elevation and horizontal section of typical screen    
  • Horizontal sectio showing insulation of columns    
  • Horizontal section of boardroom wall    

Modernist administrative block located on a corner site between cobbled streets serving an adjacent railway goods yard carrying heavy traffic

Gilbey House was originally built as an administrative building for whisky and wine merchants W & A Gilbey.

The aim of the design was to eliminate as much noise as possible. The help achieve this, the whole building is sealed with windows opened for cleaning only. The windows areas were reduced as far as possible without loss of light, and ceilings were treated with acoustic absorbent plaster.

The building has a distinct modernist feel to it with a brown glazed faience on the ground level façade and white painted reinforced concrete structure on the upper levels. Giant sheet metal lettering spells out ‘Gilbey’ with a letter for each upper floor adorned on the Oval Road façade.

The spatial arrangements see the staircase, lift and cloakrooms placed in the ‘dead’ space in the corners, and vertical services placed centrally. Service space is found on the ground level, Office space is situated on the central levels, and senior rooms including the board room and Directors Restaurant and on the top floor.

Data

  • Completed: 1937
  • Sector: Office
  • Address: Gilbey House, 38 Jamestown Road, London, NW1 7BY, United Kingdom

Professional Team