Cambridge Regional College Campus

Bernard Stilwell Architects
Cambridge, 1997

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The eastern elevation provides a definate end to the site 

Jeremy Cockayne     Download Original

  • The eastern elevation provides a definate end to the site    
  • Phase 3 adds to the stock of teaching space    
  • The secondary entrance to the building    
  • Phase 3 continues the east wing circulation spine on a more intimate scale    
  • Clerestories increase daylight in the top-floor classrooms    
  • The rooflight makes the top-floor corridor a pleasent space    
  • Inside the drama suite    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Sections    
  • Phase 1 complete in 1993 by Powell Moya Partnership includes a library gym and classrooms    
  • Phas 2 completed in 1995 by Powell Moya Partnership incldes a teaching block and workshops    
  • Construction phase    
  • Detail section through roof    
  • Section and cut-away isometric of roof structure    

Data

  • Completed: 1997
  • Sector: Education
  • Tender date: 1995
  • Address: Science Park Campus, Kings Hedges Road , Cambridge, CB4 2QT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

Final phase of a three part college rehousing to purpose-built accommodation on a single site

Phase three adds a new wing of classroom accommodation, administration offices, studios, darkroom, drama room and computer suite to the existing campus.

Attached to the existing college buildings, completed between 1993 - 1995 by Powell Moya Partnership, the new building provides a definite end to the eastern elevation of the site. Maintaining the height of the central spine this phase allowed the addition of a south-facing sculpture park and remaining areas of the site to be completed and integrated into the overall landscaping scheme.

The long linear three-storey block uses an exposed concrete base structure with a lighter steel and laminated timber superstructure, supporting a split pitched roof with clerestory lights. Clad in yellow brick and incorporating large expanses of glass the new phase mimics the materiality of the existing buildings to provide consistency.

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more