Haileybury School Boarding House

Studio E Architects, Hertfordshire, 2002

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The timber-slatted jetty, which overlooks the water, seems tailor-made for intense adolescent conversations 

Peter Cook/VIEW (website)     Download Original

  • The timber-slatted jetty, which overlooks the water, seems tailor-made for intense adolescent conversations    
  • The development is built on a sloping site in order to minimise its impact on the landscape    
  •     
  •     
  •     
  •     
  • The skewed plan of the building capitalises on the site’s complexity, allowing existing trees to be retained    
  • The mature trees and pond remain from the days when the land formed part of the headmaster    
  •     
  • Internal finishes look pristine after a year    
  • Furnishings were not specified by the architect    
  • The boarding house, as seen at night time    
  • Escape stairs are strongly detailed in steel    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Garden plan    
  • Section    
  • Working detail: cutaway isometric of drainage system    
  • Working detail: plan of connection at roof level    

Girls boarding house to accommodate 120 pupils in what was originally a private boys school, only recently adapted to become co-educational

Conscious of its sensitivity – the whole of the Haileybury campus lies within the Metropolitan Green Belt – the school and its architects (working with PTP Landscape and Urban Design) sought to build in sympathy with the context, with the retention of existing trees a priority.

Built on a sloping site and partially over a pond, the building creates a variety of spaces – from the more open communal areas at low level, through to the larger dormitory areas for the junior girls and the single-person study-bedrooms in the top floor.

Externally, the completed house makes use of handmade Sussex brick, render and timber, with gently pitched stainless steel-clad roofs draining into a central gutter – rainwater is discharged via a dramatic shovel-ended pipe into the pond. Escape stairs are strongly detailed in steel.

Data

  • Begun: Sep 1998
  • Completed: 2002
  • Floor area: 1,723m2
  • Sectors: Education, Residential
  • Total cost: £5M
  • Tender date: May 1998
  • Procurement: Two stage tender
  • Address: Haileybury, Hertfordshire, SG13 7NU, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Dalsouple Rubber

DRF were approached by Dalsouple, a trusted, worldwide manufacturer of Exceptional Rubber Flooring to become their Exclusive UK Distributors due to their wealth of experience within the flooring industry

Find out more