Moonshine

Mitchell Taylor Workshop, Near Bath, 2008

 

Moonshine exterior 

Peter Cook (website)     Download Original

  • Moonshine exterior    
  • Louvre side of extension    
  • Attention to roof overhang    
  • View onto existing stone house and decked outside area     
  • Facade detail    
  • Interior    
  • Interior    
  • Kitchen    
  • Site plan    
  • Ground and first floor plans    
  • Elevations    
  • Section    
  • Proposed frame set out    

Addition to a 1786 castellated stone building that was completed within six months despite there being no road access within 400 yards

The addition was designed with a flexible skin, which is achieved through the use of screens that can be slid back and adjusted depending on sun and wind directions, or usage.

The building is made legible through the separation of, and the revealing of, the structure, sinews and skin, with the frame expressed continuously in the envelope, floors and ceilings.

There are no finishes and each material is left to read as itself. Ply is used for the walls, which also serve to brace the frame. The frame is local green oak, which was the only material available in the section sized required, with stainless steel bolt connections that are expressed externally as a single pin at each structural bay.

The outside of the building is clad in dark grey corrugated sheet – an acknowledgment to the local black and grey corrugated Dutch barns in the same valley.

The extension touches the ground lightly – using small pad footings in only eight positions – allowing the water table to remain unaffected, and minimizing the use of concrete.

Data

  • Completed: Oct 2008
  • Sector: House
  • Total cost: £140,000
  • Address: Moonshine, The Rocks, Near Bath, United Kingdom

Professional Team