Casa Maria

Scape Architects, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The kitchen cupboards have wenge veneer and spray-lacquered finishes, with precast-concrete panel at low level 

Michele Panzeri (website)     Download Original

  • The kitchen cupboards have wenge veneer and spray-lacquered finishes, with precast-concrete panel at low level    
  • The solidity of the island unit contrasts with the lightweight acrylic screen    
  • Overview of the ground floor    
  • The staircase from ground floor    
  • The acrylic screen wall    
  • The acrylic screen wall    
  • View down the stairwell from the top of the building    
  • Close-up of the acrylic screen wall    
  • Obscured view through the acrylic screen wall    
  • Lower ground floor plan    
  • Ground floor plan    
  • Cross section detailed    
  • Cross section internal arrangement    
  • Long section 1    
  • Long section 2    
  • Materials board    
  • Kitchen Early Sketch    
  • Insulation of island unit    
  • Preparatory works    
  • Preparatory works    
  • Acrylic details during installation    
  • Kitchen cupboard layouts    
  • Kitchen cupboard cross sections    
  • Kitchen cupboard cross sections    
  • Kitchen island unit layouts    
  • Kitchen island long and cross sections    
  • Kitchen joinery details    

Renovation of an 18th century listed three-storey residence on a sloping plot on the edge of Hampstead Heath

Casa Maria is sited on a sloped plot on the edge of Hampstead Heath. Built in the mid 18th century as a billiard room for the adjacent manor house the 175 m2 building was converted into a family residence in the late 1950’s.

The brief was originally to re-design the family area on the lower ground floor, which the architect extended to include a new staircase. The overall intention was to unify the contrasting characters of the family room, the reception area and the master suite by animating the house with a translucent acrylic wall and stairwell extending through the full height of the building.

A timber staircase wraps itself around the acrylic wall, making a vantage point from which to survey the heath beyond.

Data

  • Begun: Nov 2007
  • Completed: Jul 2009
  • Floor area: 287m2
  • Sector: House
  • Funding: Private
  • Procurement: JCT IBC 05
  • Address: Casa Maria, Hampstead, London, NW11, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more