Sage Gateshead

Foster + Partners
Gateshead, 2003

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The Sage Gateshead by Foster + Partners 

Nigel Young     Download Original

  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • The Sage Gateshead by Foster + Partners    
  • Site plan    
  • Concourse plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • Music Education Centre    
  • Cross section    
  • Long section    
  • Stell gridwork axonometic    
  • Axonometric of over roof    
  • Early sketches    
  • Early sketches    
  • Early sketches    
  • Aerial photo    
  • Construction    
  • Construction    
  • Construction    
  • Steel work detail    
  • Visual render    

Data

  • Begun: Apr 2002
  • Completed: Jul 2003
  • Floor area: 17,500m2
  • Sectors: Arts and culture, Education
  • Total cost: £70M
  • Address: The Sage Gateshead, St Mary's Square, Gateshead Quays, Gateshead, NE8 2JR, United Kingdom

Professional Team

Shell-like roof of steel and glass covering a 1650 seat orchestra hall, music school, rehearsal rooms, recording studios, bars, restaurants and ancillary spaces

Gateshead comprises three halls, and each is a standalone concrete structure; structurally and acoustically isolated from the surrounding space. The concrete frames are filled with dense blocks, with this thickness allowing for greater acoustic integrity. The halls share communal circulation spaces (intending to encourage osmosis between music lovers) as well as a small open plan green room.

The orchestral auditorium is timber lined with paneling fixed to concrete and block walls. Acoustic curtains are placed along the walls and baffle panels on the ceiling can be adjusted to suit performances. The space is designed so that the 400-seater round will be close to the stage.

The ground level shares an entrance level with space for ticket sales and queues. Then the first storey houses a bar and café area, changing rooms, and administration offices.

The music school is an underground cavern, with natural light coming from the north over the concrete up stand wall, and light filtering from the floors above given that the floors do not reach the external frame. Inside, curved corridors guide visitors through the rehearsal rooms.

AJBL Sponsor

VMZINC

VMZINC has almost two centuries experience of manufacturing a wide range of rolled zinc products for use in construction

Find out more